Mit tegyünk, ha hiányzik a húsvéti zabazaba?

Kedves Egybegyűltek.

Remélem mindenkinek jól telt az ünnepek ünnepe. :) Húsvéti poszt nem volt, mert az olyan klisé. Gondolom úgyis az poszolt ételeket készítettétek el, nem volt idő olvasgatni. :)

Én is ügyködtem azért és tudom, hogy ilyen baromi nagy zabálás után kicsit nehéz leállni. Meg nem biztos, hogy mindenki megvan elégedve annyi számú kilóval, amennyit felszedett a hosszú hétvége alatt.

(3 alatt meg sem állok.)

Szóval a lényeg, hogy ha esetleg valakinél, valami csoda folytán lenne maradék vagy csak úgy csűretne valami menőséget, akkor készítse el a mindentbele mini pite néven futó nyamnyamságot.

Amúgy az egész dolog elkészítése pofon egyszerű, ha nem azon a nehéz és járatlanösvényen indultok el, amelyiken én...

Voltam olyan agyament így húsvét után, hogy kitaláltam: nekem hájas tésztát kell csinálnom MOST, legalább egyetlenegyszer az életben. És igen, nekiálltam...töménytelen fájdalom. Azóta is rémálmaim vannak. :O

Minden tiszteletem a nagymamáké és persze azoké, akik ezt a folyamatot életükben többször végigcsinálták, mint nulla. 

Úgy gondolom, hogy ehhez a cucchoz a mirelit, vajban úszó, low budget leveles tészta teljesen megfelel.

Tehát amire szükség van:

  • muffin sütő
  • muffin papír
  • lencse/bab/rizs
  • leveles tészta
  • tojás
  • akármi, amit beletöltenétek egy pitébe

Tehát kezdjük azzal, hogy kivajazzuk a muffin tepsit. A leveles tésztát kisodorjuk kb 1 centi vastagra. Majd akkora köröket nyomunk ki belőle, hogy a muffin tepsi lyukait kitudjuk tömködni vele, egy kosárkát formázva. Ha kész, mindegyikre dobunk egy muffin papírt és súlynak töltünk bele valami nehezéket. Nekem lencse meg rizs volt itthon, szóval ezek tuti megfelelnek. Így néz ki:

Ezt így betoljuk a sütőbe, 150°on kb 20 perc alatt megsül, de az sem baj, ha kicsit nyers, mert úgyis nyomatni kell egy második turnust a sütőben. Na de egy a lényeg, legyen valami tartása, hogy beletudjuk csapatni a tölteléket.

 

Kétféle tölteléket csináltam, igazából bármit lehet bele tenni. Az egyik egy túrós sonkás kombo. Itt összecsapattam egy tojást, kis túrót, vékony csíkokra vágott sonkát, sót, borsot, oreganot. A másikba pedig 2 féle sajtot kockáztam meg a tetejét megküldtem egykis krémsajttal (camping), azért az olvadt sajtnál kevés menőbb dolog van. Mindegyik pitécskének nyomnunk kell egy akkora tetőt, hogy befedje. A tető közepére ne felejtsünk el lyukat vágni, mert különben sírás lesz a vége!! :) Toljuk vissza a sütőbe kicsit, süssük meg és már lehet is vele villogni. 

 

Ilyesmi lesz a végeredmény. 

Remélem mindenkinek tetszett ez a recept és kedvet kap az elkészítéséhez! :)

A home fotókat még mindig várom a bobajkablog@yahoo.com - ra! Toljátok a képeket, hogy ne mindig csak magammal flancolhassak.

B.

Lélektisztítás sok sok boldogsághormonnal

Az előző postban említettem már, hogy a hét témája a húsvét. 

Minden jó keresztény tudja, hogy ez az ünnep a böjtről, a lélek megtisztításáról, Jézus haláláró-feloldozásáról-feltámadásáról szól. Viszont én nem gondolnám, hogy ott fenn azt akarnák, hogy húsvét előtt az ember ne egyen jókat :) így most megmutatok nektek egy egyszerű, de bájos, tavaszváró süteményt, ami a húsvéti asztalon is megállja a helyét. Az alaprecept természetesen nem az én ötletem, de egy kis csavart azért vittem bele, hogy egy kicsit bobájkás legyen.

Tehát aki nem riad vissza attól, hogy a húsvéti böjt alatt ilyen nyalánkságokat készítsen, az görgessen lejjeb, a többiek meg olvasgassanak régebbi posztokat! :)

Ennek a sütinek egyébként nincs neve, szeretném, ha Ti neveznétek el! :)

Hozzávalók:

Tésztához: 

  • 150 g cukor
  • 140 g liszt
  • 150 g vaj
  • fél cs sütőpor
  • 2 tojás
  • 100 g mandula (szeletelt a legjobb szerintem)
  • 200 g répa
  • kis fahéj
  • minimál gyömbér

Krémhez:

  • 200 g natúr krémsajt 
  • fél narancs leve
  • 100 g cukor
  • fél cs vaníliás cukor (ajánlom a bourbont)

 

Nem nagyon tárgyalgatnám itt az elkészítést, igazából senkit nem érdekel, hogy az a tészta milyen sorrendben állítódik össze. Elég annyi, hogy kezdjétek a folyékony hozzávalókkal, aztán simán pakoljátok a többi cuccot. Azt megjegyezném, hogy a vajat pattintsátok be pár percre a mikróba és az sem árt, ha a sütőport összekeveritek a liszttel. De ha valaki nagyon rebel akar lenni, akkor csapassa az egészet és kavargassa meg kicsit. :D

Ahogy kész a keverék, kivajazott formába töltjük és 180°on lebarnítjuk a sütőben. Én őzgerinc formában sütöttem, de igazából mindegy. Süthetjük tepsibe, muffin sütőben, bármilyen szilikonformában. Nincs határ!

Amíg sül, elkészítjük a roppant bonyolult krémet. Ami azt jelenti, hogy szintén egy tálba tesszük a hozzávalókat, de itt próbáljuk GONDOSAN összekeverni az anyagot, mert úgy lesz finom és szép a süteményünkön. Ha keményebb "vakolatot" akarunk készíteni, mert mondjuk az jut eszünkbe, hogy cupcake lesz a tálalási forma, akkor több sajtkrémet használjunk. Ilyenkor próbáljuk kis dózisokban adagolni a narancslevet és kóstolgassunk bőszen közben.

A süti max fél órán belül megsül. Kilehet venni, lehűteni és mehet is rá a kence.

Íme, így néz ki az enyém. Lehet rá marcipánrépákat csinálni vagy nyuszikát, de ezeket én mindigis elcsépeltnek tartottam. Persze a kisgyerekek biztos könnyebben megeszik a vidám díszített "fújfújrépás" süteményeket, tehát anyukák/nagymamák hajrá, hajrá. 

Húsvéti ajándékként elárulok mégegy titkot. Ha esetleg a süti nem fogyna olyan gyorsan, bár ezt erősen kétlem és esetleg több napos, szeleteljük vastagabb szeletekre, csűrjük be a pirítóba vagy a sütőbe grill fokozatra, pirítsunk rá kicsit és forrón, fagyival tálaljuk. Elég menőség ilyet enni, szómiszó. :)

Na, mielőtt itt mindennek vége lenne, várom a névötleteket a sütire! Legyetek kreatívak!

Ezenkívül örülnék ha megosztanátok velem, Ti hogyan készültök a húsvétra! Küldjétek el képeiteket a készülődésről, ételekről, díszekről, bármiről ami a húsvéttal kapcsolatos. A képeket szeretném megosztani az oldalon, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz! :)

A képeket a bobajkablog@yahoo.com címre várom.

B.